O bulharském jogurtu

Elixír zdraví a mládí - nejpřirozenější přírodní strava

Mléčné výrobky s živými mléčnými kulturami jsou od počátku vzniku člověka základním zdrojem života a zdraví.

Bulharsko je známé svojí  dlouhověkostí obyvatelstva. To je dáno právě velkou každodenní konzumací jogurtů a mléčných výrobků s živými kulturami.

logo Česká televize​​Bulharský jogurt na ČT1:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096911352-objektiv/206411030401022/obsah/95024-bulharsko-jogurty

Před100 lety, v roce 1905, bulhar Stamen Grigorov objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu. Jsou jí dvě bakterie – lactobacillus bulgaricus a Strepcoccus termophilus. Životodárný produkt, ale znají v Bulharsku ještě od dob osídlení thráckými kmeny.
V Bulharsku je jogurt známý od 13. století. Existují listiny v bulharském i jiných jazycích, které potvrzují, že výrobek byl používán v národním lékařství celá staletí. Poprvé se o jogurtu zmiňuje v písemné podobě v 8. století pramen, který turecky píše o „jogurut“. O několik století později se jméno změnilo na „jogurt“. Avšak podle historiků, slovo „jogurt“ je hunsko-altajského původu a tak je spojeno s Prabulhary. „Jog“ znamená „hustý“ a „urt“ = mléko. Jsou zachovány údaje, že Čingischán dával armádě jako potravu jogurt. V západní Evropě se podle pramenů jogurt objevil v roce 1644. Podle legendy vyléčil z průjmu Turek ovčím jogurtem franckého imperátora Ludvíka XI., píše Nevena Mirčeva v Standartnews. 

Bulharský jogurt s živými mléčnými kulturami, Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus a Strepcoccus salivarius sp. Thermophilus, žijící v symbióze.

Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je důležitá pro naší mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí. Jogurt obsahuje probiotické látky. Probiotika jsou přípravky, obsahující symbiotické živé mikroorganizmy v lyofilizované a fermentované podobě, které jsou užívány s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organizmus. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky.

 

  • bulharský jogurt zabraňuje rozšiřování nežádoucích bakterií ve střevech
  • bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A, B2, B12, D, kyselinu listovou
  • bulharský jogurt je zdrojem vápníku a fosforu
  • konzumace bulharského jogurtů zvyšuje obranyschopnost imunitního systému organismu
  • bulharský jogurt je dobře stravitelný, doporučuje se v dietách
  • bulharský jogurt je dobrým zdrojem bílkovin
  • bulharský jogurt podporuje růst a vývoj dítět.-každodenní konzumací bulharského jogurtů s živými mléčnými  kulturami snižujeme riziko různých onemocnění např. rakovina, plísňové onemocnění, zažívací potíže.


Společný název pro mléčné bakterie je Lactobacilus acidophilus, který zabezpečují v mikroflóře několik funkcí.
V zažívacím traktu mléčné bakterie vytvářejí příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou barieru infekčním bakteriím.

Mléčné bakterie  podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní mikroflóře.

  • působí proti průjmu, zácpám a nadýmání, jsou příznivé na střevní onemocnění
  • fermentují cukr
  • omezují hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů
  • ve vaginálním prostředí brání přemnožení patogenních organismů, zmírńújí chronické výtoky
  • zabrańújí infekci v dutině ústní
  • podporují odolnost organismu
  •  vhodné protialergiím
  • zmírńújí zíáněty

 

Jogurt redukuje hladinu cholesterolu v krvi.

Bakterie mléčného kvašení ve velké míře rozhodují o tom jaký bude náš zdravotní stav, jak bude vypadat naše kůže a pleť.

Upozornění !!
S přídavkem cukru do jogurtu, se v důsledku tvorby kvasinek, dojde k zhoršeni jeho stravitelnosti.
Pro léčebné účinky jsou vhodné neochucené bílé jogurty s živými  mléčnými kulturami. Mléčné výrobky jsou přirozeně biologicky konzervovanými výrobky.