O bulharském jogurtu
Elixír zdraví a mládí - nejpřirozenější přírodní strava
Mléčné výrobky s živými mléčnými kulturami jsou od počátku vzniku člověka základním zdrojem života a zdraví.
Bulharsko je známé svojí dlouhověkostí obyvatelstva. To je dáno právě velkou každodenní konzumací jogurtů a mléčných výrobků s živými kulturami.
Bulharský jogurt na ČT1:
Před100 lety, v roce 1905, bulhar Stamen Grigorov objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu. Jsou jí dvě bakterie – lactobacillus bulgaricus a Strepcoccus termophilus. Životodárný produkt, ale znají v Bulharsku ještě od dob osídlení thráckými kmeny.
V Bulharsku je jogurt známý od 13. století. Existují listiny v bulharském i jiných jazycích, které potvrzují, že výrobek byl používán v národním lékařství celá staletí. Poprvé se o jogurtu zmiňuje v písemné podobě v 8. století pramen, který turecky píše o „jogurut“. O několik století později se jméno změnilo na „jogurt“. Avšak podle historiků, slovo „jogurt“ je hunsko-altajského původu a tak je spojeno s Prabulhary. „Jog“ znamená „hustý“ a „urt“ = mléko. Jsou zachovány údaje, že Čingischán dával armádě jako potravu jogurt. V západní Evropě se podle pramenů jogurt objevil v roce 1644. Podle legendy vyléčil z průjmu Turek ovčím jogurtem franckého imperátora Ludvíka XI., píše Nevena Mirčeva v Standartnews.
Bulharský jogurt s živými mléčnými kulturami, Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus a Strepcoccus salivarius sp. Thermophilus, žijící v symbióze.
Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je důležitá pro naší mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí. Jogurt obsahuje probiotické látky. Probiotika jsou přípravky, obsahující symbiotické živé mikroorganizmy v lyofilizované a fermentované podobě, které jsou užívány s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organizmus. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky.
- bulharský jogurt zabraňuje rozšiřování nežádoucích bakterií ve střevech
- bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A, B2, B12, D, kyselinu listovou
- bulharský jogurt je zdrojem vápníku a fosforu
- konzumace bulharského jogurtů zvyšuje obranyschopnost imunitního systému organismu
- bulharský jogurt je dobře stravitelný, doporučuje se v dietách
- bulharský jogurt je dobrým zdrojem bílkovin
- bulharský jogurt podporuje růst a vývoj dítět.-každodenní konzumací bulharského jogurtů s živými mléčnými kulturami snižujeme riziko různých onemocnění např. rakovina, plísňové onemocnění, zažívací potíže.
Společný název pro mléčné bakterie je Lactobacilus acidophilus, který zabezpečují v mikroflóře několik funkcí.
V zažívacím traktu mléčné bakterie vytvářejí příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou barieru infekčním bakteriím.
Mléčné bakterie podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní mikroflóře.
- působí proti průjmu, zácpám a nadýmání, jsou příznivé na střevní onemocnění
- fermentují cukr
- omezují hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů
- ve vaginálním prostředí brání přemnožení patogenních organismů, zmírńújí chronické výtoky
- zabrańújí infekci v dutině ústní
- podporují odolnost organismu
- vhodné protialergiím
- zmírńújí zíáněty
Jogurt redukuje hladinu cholesterolu v krvi.
Bakterie mléčného kvašení ve velké míře rozhodují o tom jaký bude náš zdravotní stav, jak bude vypadat naše kůže a pleť.
Upozornění !!
S přídavkem cukru do jogurtu, se v důsledku tvorby kvasinek, dojde k zhoršeni jeho stravitelnosti.
Pro léčebné účinky jsou vhodné neochucené bílé jogurty s živými mléčnými kulturami. Mléčné výrobky jsou přirozeně biologicky konzervovanými výrobky.